Hoppa till sidans innehåll

Hyra sommarhäst


Blanketter för uthyrningen 2020

Ansökan för att hyra sommarhäst
Kontrakt för sommarhäst

Uthyrning sommaren 2020

Umeå Ryttarförening kommer att hyra ut en del ridskolehästar/ponnyer några veckor under sommaren.

Beroende på vilka kurser de går kommer de att hyras ut någon gång under v.25 till och med början av v.29. Att vi väljer att hyra ut en del av hästarna är pga att alla inte mår bra av att gå på bete dygnet runt. Vissa blir ohälsosamt runda om magen medan vissa går ner i vikt och så har vi tex dem som inte tål insekter. MEN vi hyr inte ut dem för att de ska ridas och tränas hela sommaren då de också behöver få ett härligt sommarlov. Hästarna kommer därför att ha individuella upplägg under sin uthyrning men alla ska vila minst 25% av tiden. Vila innebär att de står helt men vissa vilodagar kan bytas ut mot en skrittur på lång tygel. Det kommer att finnas tydliga restriktioner för vad hästarna får göra under sommaren. Under uthyrningen ansvarar du fullt ut för den häst du hyrt och ansvarar själv för alla kostnader.

Vi förbehåller oss rätten att välja hyrestagare fritt, det finns inget kösystem och man har tex inte förtur för att man rider på en viss nivå eller är skötare på den häst man vill hyra. Hittar vi inte det optimala hemmet för hästen under sommaren så kommer den att få gå på vårt bete istället. Hästarnas bästa går alltid först. Tänk på att hästarna troligtvis inte kommer att bete sig likadant ute hos hyrestagaren som de gör här hemma på ridskolan i sin trygga miljö.

De hästar som vi i dagsläget funderar på att hyra ut är följande;
Lucia                                    Suzi
Bambi                                  CC
Sudden                                Singne
Horton                                 Cute
Fjalar                                   Roddy
Rosette                                Pilot
Jenz                                     Ralf (på hippo)
Fire

I första hand är det hästarna som är på listan som ska hyras ut. Eventuellt kan fler hästar hyras ut så det går bra att skicka in en ansökan även på en häst som inte står med på listan.

Priset kommer individanpassas efter häst och dess krav men ligger på ca 2000kr. Sista ansökningsdag är 31/3 2020, under april månad kommer vi att meddela vilka som kommer att få hyra en häst.

Läs igenom våra regler och krav för uthyrning och skicka sen in följande blankett;

 

OBS: Vi kommer även att låna ut en del ponnysar/hästar som sällskap på vanligt eller magert bete.


Regler för hyra av sommarhäst

Innan du skickar in din ansökan vill vi att du läser igenom reglerna som gäller vid hyra av häst från ridskolan.

Allmänt

Den häst du hyr kommer att ha sin semester den tid som den tillbringar hos dig! Det innebär att du ansvarar för att se till att denna tid blir en bra period i hästens liv. Hästen kommer att vara ca 4 veckor hos dig och av de ska den skrittas på lång tygel/vila minst 7 dagar – exempelvis var fjärde dag. Fördela gärna ut dem jämnt eller be om hjälp av oss hur du ska lägga upp din ridning. Hästen ska hämtas av hyrestagaren mellan kl. 8.00-16.00 18/6 och återlämnas av hyrestagaren 15/7 mellan kl. 8.00-16.00. Kontrakt kommer att skrivas mellan verksamhetschef och hyrestagare.

 

På sommaren kan vädret växla snabbt mellan hetta och regn. Vi vill att hästen får komma in och vila i stall en del av dygnet. Är det väldigt varmt med mycket broms kan vilan ibland infalla dagtid och att hästen går ute när det är behagligare klimat, särskilt om det inte finns tillgång till skugga. Du som hyr kommer att få personlig information där det framgår om just din häst har några specifika förhållningsorder.

Låt gärna hästen ha någon typ av flugskydd för ögonen på sig samt håll efter med flugspray så hästarna drabbas så lite som möjligt av bett.

 

Allmänna regler

 • Hästen ska ha fri tillgång till rent friskt vatten och saltsten. Du ansvarar för att rengöra vattenkärlet. Om hästen inte har tillgång till gräs så ska den utfodras 4 ggr/dag med grovfoder enligt medföljande fodertabell.
 • Hästen ska visiteras dagligen så att ev sår upptäcks samt att hovar och skor är ok.
 • Hästens utrustning (sadel och träns) skall förvaras inlåst så att inte obehöriga kommer åt dem.
 • Om hästen blir sjuk, halt eller att du upptäcker att du inte klarar av den måste du genast kontakta oss.
 • Ni ansvarar för hästens hovvård. Om den har skor vid hämtning ska dessa sitta på hela hyresperioden. Ni ansvarar för att kontakta utbildad hovslagare vid händelse av tappsko eller annat incident.
 • Ni får inte vara med på organiserade träningar eller transportera iväg hästen till andra ställen.
 • Vi vill ha in veckorapporter om hur det går och kommer att göra hembesök för att titta till så de har det bra. Veckorapporterna skickas in till vår Facebooksida.
 • Ägaren håller hästen försäkrad hela avtalsperioden. Vid skada/behandling betalar hyrestagaren veterinärkostnaden. Hästen är försäkrad i Agria.
 • Din häst går själv i hagen eller med av oss godkänd häst.
 • Hästen får med sig grimma, grimskaft, regntäcke, schabrak * 2, sadelpadd, träns, sadel. Eventuell extrautrustning såsom skydd, martingal och flugtäcke. Dessa ska återlämnas i samma skick. Egen sadel får EJ användas. Eget träns får bara användas om personal passat ut det innan.

Ridning

 • Vi ser gärna att du rider ut med din häst så att den får en välbehövlig omväxling från ridhus och ridbana. Underlaget ska alltid vara lämpligt för ridning. Rid helst ihop med andra.
 • Skritta alltid fram ordentligt på lång tygel samt skritta av på lång tygel 10 min.
 • Kom ihåg att lägga in skrittpass under ridningen.
 • Anpassa ridningen efter väder. Är det 30 grader varmt så får man ta det lugnt och undvika långa pass och intensiv ridning (mycket galopp eller långa travpass). Hästarna är inte vana att jobba i hettanoch kan fara illa om de tappar för mycket vätska.
 • Se till utrustningen efter ridning. Svett sliter på lädret och smutsar ner schabraket. Smörj när det är smutsigt och byt schabrak och tvätta så att det inte blir skavsår av svett och ingrodd smuts. Om schabraket är blött efter ridning häng upp det separat så att det får torka.
 • Du får hoppa, men inte ofta och inte högt. De är som sagt på semester så det är inte läge att slå höjdrekord. Max en gång i veckan! Se i den personliga informationen vad som gäller just din ponny/häst – den skickas ut först när hästarna är fördelade till sina ”sommarhem”.
 • Det är den som hyrt hästen som rider om inte annat har uppgetts vid ansökningen.

Blir du osäker? Hör av dig till oss.

Kontaktinformation till oss

Om du undrar över något akut så ring: 070-350 53 57  (?)

Veterinär: 010-122 83 00, Distrikstveterinärerna i Vännäs. Jour dygnet runt.

Om hästen missköts har URF rätt att hämta hem hästen och ingen återbetalning kommer att ske. Ni kommer att faktureras 2000kr.

Stallapotek - bra att ha!

 1. Febertermometer (för ändtarm)
 2. Brems
 3. Bomull
 4. Koksaltlösning
 5. Blodstoppare
 6. Förband och sterila kompresser
 7. Gasbinda och elastiska självhäftande lindor (ex vetflex)
 8. Mild tvål
 9. Sax och stor pincett
 10. Flugspray
 11. Mjukgörande salvor, till exempel Idomin- och Helosansalva (gärna med solskydd)
Uppdaterad: 19 DEC 2019 15:39 Skribent: Oscar Sikström
Epost: Adressen Gömd

Följ oss på instagram-logo eller fb-f-logo__blue_29

 

 

 

POSTADRESS:
Umeå RF - Ridsport
Forslunda 9
90591 Umeå

KONTAKT:
Tel: 090-126300
E-post: This is a mailto link

OBS! From 1/9 2020 har vi en ny faktureringsadress:

Umeå Ryttarförening
C/o Argos Revision
Storgatan 28 C
903 21 Umeå

PDF-faktura via e-post

Partnersamarbeten

Tack till alla som på något sätt stöttar oss!

 

 

 

sca

 

nailzone2  

 

umesläp

 

 

 

Deloitte

Postadress:
Umeå RF - Ridsport
Forslunda 9
90591 Umeå

Kontakt:
Tel: 090126300
E-post: This is a mailto link

Se all info

Swish_300x300_budskap3