Hoppa till sidans innehåll

Riktlinjer för lektionsryttare


Kära medlem! Det här är ett dokument som finns för att skapa tydlighet i fråga om vad vi kan förvänta oss av varandra.

 

1. URF är en ideell förening

 

Som ridande på Umeå Ryttarförening förväntas du vara införstådd i att URF inte är ett företag utan en ideell förening. Det betyder att du inte bara är ”kund” hos oss utan att du i och med ditt medlemskap äger en del av klubben och därmed förväntas måna om den och ställa upp med en viss mängd ideellt arbete. Det betyder också att alla pengar som klubben får in går direkt till verksamheten. Det finns ingen ägare som gör vinst på vår verksamhet.

 

2. Att vara en god hästmänniska

 

Som lektionsryttare förväntas du ha ett gott horsemanship och ta ansvar för häst och utrustning även utöver lektionstid. Detta innebär att:

 • Du som rider på ridskolan ska vara på plats minst 30 minuter före lektionens start för att borsta, visitera och göra iordning din häst.
 • Putsar sadel och träns enligt anvisning.
 • Sköter hästen ordentligt efter din lektion om hästen ska in i stallet.
 • Har ett gott uppträdande i stallet, t.ex. hjälper någon annan, hjälper till att hålla ordning, inte skriker åt hästen, tänker på säkerheten i all hästhantering. Stallregler finns anslagna och du förväntas ha tagit del av och följa dem.

 

3. Säkerhet

 

Umeå Ryttarförening ska vara ett föredöme beträffande säker lektionsverksamhet och hästhantering. En stor del av våra rutiner t.ex. vid uppsittning och hoppning har stor vikt för säkerheten. Du kan förvänta dig att instruktören tar ett stort ansvar för detta men en del saker har du som ryttare ansvar för i samband med lektionsridning.

 

 • Du ska bära godkänd hjälm, sko med klack (stövel eller ridsko + chaps) och för ryttare under 18 år bör säkerhetsväst bäras vid hoppning. Säkerhetsväst rekommenderas dock för alla vid hoppning och uteritt.
 • Ta aldrig av eller på kläder när du sitter på hästen om ingen håller i din häst.
 • Knacka och invänta svar innan du går in i manegen.
 • Respektera våra regler när du sitter på läktaren: inga hundar, inga höga ljud, gå lugnt, sträck ej ner saker till ryttare som sitter till häst (tex ridspön).
 • För att undvika smitta vill vi att du som vistas i olika stall har separata ”URF-kläder”. Detta är speciellt viktigt om du vistas i stall dit det kommit nya hästar den senaste månaden. Ett utbrott av t.ex. kvarka kan innebära att vi måste stänga verksamheten under flera månader.

 

4. Effektiva lektioner

 

Vi vill att tiden på våra lektioner ska utnyttjas så väl som möjligt (observera dock att upp- och avsittning ingår i lektionstiden). Du kan förvänta dig att personalen gör sitt bästa för att lektionstiden ska användas så effektivt som möjligt, men även din insats är viktig. Så klart ska vi tänka på att vi har med levande varelser att göra och att det därför inte alltid blir exakt som man har tänkt, men här några generella hållpunkter.

 • Var klar med hästen i tid till lektionen.
 • Var rätt utrustad när du går till manegen så att lektionstid inte går åt till t.ex. att leta efter spön eller ta av kläder.
 • Gör ditt bästa för att hålla en bra fördelning mellan hästarna under lektionen.

 

5. Föräldrars medverkan

 

Som förälder till en yngre ridande förväntas du vara delaktig i stallet och vid uppsittning och ridning till dess att barnet klarar dessa moment själv. Anledningen till detta är dels barnens säkerhet men också att det inte finns personal för att hjälpa alla med att t.ex. sadla och sitta upp utan att det tar väldigt lång tid av lektionen. Ibland finns personer i stallet som hjälper till ideellt, men vi kan inte bygga verksamheten på dessa insatser.

 

6. Plats i ridgrupp och betalning

 

När du tackat ja till en plats i en ridgrupp är du skyldig att betala för platsen, ett kontrakt upprättas mellan dig och ridskolan. Om du önskar byta ridgrupp eller vill sluta rida vill vi ha din information skriftligt via e-post till This is a mailto link. Sista avanmälningsdagen för avbokning av din ridplats är 1 maj för höstterminen och 1 november för vårterminen. Avgiften för abonnemanget skall erläggas i förskott senast det datum som anges på fakturan för abonnemanget. Vid utebliven betalning sköter Swesum våra kravärenden och kravet kommer att gå till den person som har skrivit under kontraktet.

 

7. Avbokning/Igenridning

 

Avbokning ska ske senast klockan 12.00 måndag-fredag på hemsidan eller per mail info.hippologum.se , avbokning per telefon kan göras fram till en timme före lektionens början. En missad ridlektion kan tas igen inom 6 månader under förutsättning att den avbokats på ett korrekt sätt, att skälet till avanmälan är giltigt för igenridning (obligatorisk skola, arbete, sjukdom eller skada med läkarintyg) och att det finns ett giltigt intyg. En ridlektion som inte är korrekt avbokad är förverkad.

 

8. Information

 

Vi gör vårt bästa för att sprida information om vad som händer på klubben och förväntar oss att du håller dig informerad genom att läsa anslagstavlan i stallet samt att regelbundet besöka vår hemsida www.hippologum.se. Där finns t.ex. veckobrev, information om tävlingar och andra aktiviteter, styrelseprotokoll, kallelse till medlemsmöten, foton mm. Särskild kallelse inför terminsstarterna skickas inte ut utan medföljer faktura samt anslås i stallet och på hemsidan.

 

Välkommen som lektionsryttare på Umeå Ryttarförening!

Uppdaterad: 12 JAN 2018 12:56 Skribent: Jenny Welam

Följ oss på instagram-logo eller fb-f-logo__blue_29

 

POSTADRESS:
Umeå RF - Ridsport
Forslunda 9
90591 Umeå

KONTAKT:
Tel: 090-126300
E-post: This is a mailto link

Umeå Ryttarförening
C/o Argos Revision
Storgatan 28 C
903 21 Umeå

PDF-faktura via e-post

Öppettider:
Mån-Fre 05.30-22.30
Fre-Sön 05.30-22.00

Partnersamarbeten

Tack till alla som på något sätt stöttar oss!

hansson&hammar.jpg

 

logo_OK_vasterbotten_original.jpg

autoparts.jpg

sca

 

nailzone2  

 

umesläp

 

 

 

Deloitte

Postadress:
Umeå RF - Ridsport
Forslunda 9
90591 Umeå

Kontakt:
Tel: 090126300
E-post: camilla.granberg@hip...

Se all info

Swish_300x300_budskap3