Hoppa till sidans innehåll

Historia


Umeå Ryttarförenings historia går tillbaka till 1925, då Umeå Fältrittarklubb bildades på iniativ av K4:s officerskår med överste von der Lancken i spetsen. Efter beslutet om K4:s avhästning 1963 ombildades föreningen till Umeå Ridsportförening, och 1967 bildades Umeå Ryttarförening, URF. I dag har föreningen ca 900 medlemmar, vilket innebär att vi hör till de större föreningarna i Sverige. Vi arbetar nu hårt för att även göra den till en av Sveriges absolut bästa.

k4

Ett led i detta arbete är den nya Hästsportanläggningen som ligger en bit utanför Umeå centrum, och som förhoppningsvis kommer att innebära ett lyft för alla föreningens verksamhetsgrenar. URF har fått en modern anläggning med underbar ridterräng runt knuten, vilket innebär klara förbättringar av såväl hästarna som ryttarnas miljö.

 

Umeå Ryttarförening huserade tidigare i den anrika anläggningen gamla K4 som hade sitt säte mitt i Umeå. Anläggningen byggdes ursprungligen i början av 1900-talet, och härbärgerade fram till kavalleriets avhästning omkring 400 kavallerihästar.

 

På gamla K4-anläggningen arbetade stadigvarande tolv personer och dessutom ytterligare praktikanter och projektanställda. Anläggningen bestod av två ridhus och tre utomhusbanor, varav en dressyr och en hoppbana.

 

Varför har man flyttat från Gamla K4?

Lokalerna på K4 var underbara, men tyvärr ganska nedslitna. De var dessutom föråldrade ur brandsäkerhetssynpunkt. Området som för 30 år sedan låg i stadens utkant ligger nu i centrum.

k4_vcentral

Ridområdet blev kringbyggt, ridvägarna i praktiken obefintliga för ovana ryttare. Miljön för hästar och personal var långt ifrån idealistisk. Antalet hagar var för litet, vilket gjorde att hästarna inte fick den utevistelse de behöver. Boxarna och spiltorna var för små efter dagens krav, vilket gjorde att verksamheten fick drivas på dispens. Ridhuset var för litet för inomhustävlingar med dagens krav. Fälttävlan som vinner popularitet i landet i övrigt kunde inte genomföras alls på K4. Samarbetet med Forslundagymnasiet (då Naturbruksgymnasiet) försvårades av det stora avståndet mellan K4 och Forslunda.

 

Det viktigaste skälet att flytta var dock att det inte är möjligt att utveckla verksamheten på den nuvarande platsen. Skall Umeå Ryttaförening leva upp till målet att bli Norrlands Hästsportcentrum, med stora välarrangerade tävlingar, med utbildningar på alla nivåer, med närhet till natur och med god miljö för hästar och människor måste detta ske i nya lokaler med ridvägarna inpå knutarna.

k4_parkering 

Några kända profiler inom URF

 

Folke Frölén OS-legend

Folke Frölén var en OS-legend som gick bort sommaren 2002. Han tog OS-guld i fälttävlan (lag) 1952 i Helsingfors med hästen Fair. Arméfälttävlan i Kristianstad 1955 med hästen Marimba. Svensk mästare i fälttävlan 1955 i Skövde med hästen Fyr. 1952 svensk ridsports hederstecken (stora grabbarnas märke). 1955 champion i fälttävlan.

Gehnäll Persson

Gehnäll Persson var den store dressyrmästaren med OS-lagguld 1952 och 1956. Svensk mästare i dressyr 7 gånger och champion 8 gånger. Han fick 1951 svensk ridsports hederstecken. Dessutom vann han många dressyrtävlingar i svår klass både i Sverige och Tyskland.

Jan Jönsson

Jan Jönsson vann brons i fälttävlan vid OS i München med hästen Sarajevo. Han har också tagit tre SM. Jan arbetade tidigare vid URF.

janjonsson2

Ponny-laget SM 1993

"Vilken bragdinsats!" var det allmänna omdömet, när URF:s otippade ponnylag tog guldmedaljen i lag-SM på Strömsholm 1993. I laget ingick Matilda Johansson på Bellmondo, Camilla Algotsson på Jill, Lisa Pernbrink på Sputnik och Camilla Wännström på Golden Margus. Lagledare var Eva Jonsson.

ponnylaget

Källa: Umeå Hästsportanläggning Hippologum, Jacob Isaksson, 1999

Uppdaterad: 08 JUN 2016 07:18

Följ oss på instagram-logo eller fb-f-logo__blue_29

 

POSTADRESS:
Umeå RF - Ridsport
Forslunda 9
90591 Umeå

KONTAKT:
Tel: 090-126300
E-post: This is a mailto link

Umeå Ryttarförening
C/o Argos Revision
Storgatan 28 C
903 21 Umeå

PDF-faktura via e-post

Öppettider:
Mån-Fre 05.30-22.30
Fre-Sön 05.30-22.00

Partnersamarbeten

Tack till alla som på något sätt stöttar oss!

hansson&hammar.jpg

 

logo_OK_vasterbotten_original.jpg

autoparts.jpg

sca

 

nailzone2  

 

umesläp

 

 

 

Deloitte

Postadress:
Umeå RF - Ridsport
Forslunda 9
90591 Umeå

Kontakt:
Tel: 090126300
E-post: camilla.granberg@hip...

Se all info

Swish_300x300_budskap3