Hoppa till sidans innehåll

Clinic med Kyra


Det var stor dressyrfest på Hippologum söndag den 15 januari 2006 när Kyra Kyrklund höll clinic. Med sin härliga humor och sitt rika bildspråk förmedlade hon sitt ABC – kunskaper som hon kommit fram till under sina fyrtio år i sadeln  – till en motiverad publik och till de ryttare som fått förmånen att rida under clinicen.

 

Kyra Kyrklund är en av världens mest framgångsrika dressyrryttare och hon är dessutom tränare till Jan Brink och Briar, just nu rankade trea i dressyrvärlden. Det här var första gången Kyra gästade Norrland med en clinic och en spänd förväntan låg i luften när publiken började strömma till.

Monica Lindgren och Steinway


Strax före klockan nio skrittade Monica Lindgrens tioåriga valack Steinway (Bernstein – Ganesco) in i ridhuset för att bekanta sig med publiken och Kyra hälsades välkommen till Umeå med varma applåder. Som trivsamme konferencieren Mats Gyllengahm påpekade slogs det publikrekord i Hipplogum denna dag med över 500 gäster och fullsatt till absolut sista extrastol.

Kyra Kyrklund och Mats Gyllengahm

– Om du alltid gör vad du alltid har gjort så får du bara det du alltid begärt. Men om du inte får det du vill så måste du ändra på vad du gör…

Ungefär så lyder ett av Kyras visdomsord och med dem som grund startade hon sin nästan fem timmar långa clinic där hon talade om stort som smått och visade att en framgångsrik ryttare måste vara noggrann in i minsta detalj.

Hon talade om hästen som flyktdjur, om säkerhet, om hur tillit kan skapas mellan häst och människa och om hur viktig dressyren är för att hästen ska bli hållbar.

Kyra Kyrklund och Steinway

På Steinway visade Kyra sedan några av sina grundregler. Med sin sits börjar hon etablera kontakt med hästen och hon betonar hur viktigt det är att ryttaren hittar sitt eget viktcentrum så att hästen kan bära ryttaren på ett riktigt sätt. Sedan söker hon hästens uppmärksamhet för att få den lyhörd för sina hjälper. Hon visar också att hästen måste vara rak och att kontakten med hästens mun ska vara mjuk och handen stilla. Så talar hon om takt och tempo och visar hur hon kan korta och länga Steinways steglängd. Hur hon kan få honom att bli kvickare i steget och hur hon så småningom kan få hästen att börja ta mer vikt på bakdelen, komma upp med hela framdelen och bogpartiet och på så sätt också få ett mer luftigt steg.

 

Maria Lundgren och Liberty Tour

Sedan var det dags för clinicens två unghästar – fyraåringarna Liberty Tour (Last Liberty – Bamtung) som ägs av Johanna Näslund och reds av Maria Lundgren och Kiiway (Bernstein – Marino) ägare och ryttare Helena Jonsson. Här talade Kyra framförallt om takt, tempo och balans och om vikten av att de unga hästarna verkligen blir lyhörda för framåtdrivande och förhållande hjälper. Båda ekipagen fick göra övergångar mellan trav och galopp – en bra övning när hästen ska lära sig att bära sig.

 

Helena Jonsson och Kiiway

Maria Lindgren och Waco

Efter de unga hästarna kom de unga ryttarna. Först ut i manegen var 14-åriga Maria Lindgren på sin D-ponny Waco (Kooihuster Wesser – Folklore). Kyra gick igenom de viktiga grunderna i ryttarens sits och påpekade att många ryttare bör flytta sig något mer tillbaka i sadeln för att sitta på ”hästens bakdel” och få ”mer häst framför sig”.Med sitt tydliga kroppsspråk visade hon publiken och Maria hur ryttaren ska använda magmusklerna och ”trycka tarmarna fram mot magen”. Handleden ska vara avslappnad och armbågarna ska hänga tungt rakt ner. Hästen ska ”kännas” i armbågarna, säger Kyra. Publiken ”provar tygeltag” och spänner magmusklerna och nickar instämmande.

 

Josefin Backlund och Ollies Solo Flight

Nästa unga ryttare var Josefin Backlund på sin D-ponny Ollies Solo Flight (Rookery Full Flight – Llanarth Solo). Kyra repeterar den riktiga sitsen med Josefin och publiken börjar förstå – vikt – sits – magmuskler – armbågar. Solo krånglar lite med tungan och Kyra vill se hur den ligger i munnen. Hästen protesterar och börjar backa.

– Bestraffa den inte, sitt bara kvar i balans vad hästen än gör, instruerar Kyra och Solo ger sig snart.

Josefin får rida på en volt i trav.

– Tänk dig volten mer som en diamant än som en cirkel, där du svänger, släpper efter, svänger, släpper efter… säger Kyra.

Emma Berg och Stockmossens Stefano

 

D-ponnys Stockmossens Stefano (Möllans Castro – Dale Haze) eller Conny Ponny som han är mest känd som i stallet reds av Emma Berg och ägs av hela familjen Berg. Nu blir det lite mental träning. Publiken får applådera – Conny får gå framåt och publiken slutar applådera.

– Bra, nu har han lärt sig att när han går fram mot en applåderande publik så blir den tyst, pratar Kyra…

Emma får rida skänkelvikningar och Kyra talar om att det är en bra början för att samla hästens bakdel.

– Förbered genom att korta travstegen och sluta rörelsen innan du kommer ut till spåret, så att hästen lyssnar på dig och inte automatiskt drar iväg ut till väggen, säger Kyra.

Kyra Kyrklund och Tom i Järvdal

 

Efter lunchpausen är det dags för Kyra att sitta upp i sadeln igen. Den här gången rider hon Åsa Bolinders maffiga Tom i Järvdal (Järvdals Sicken En – Furioso II),

– En häst med bra hals och mycket spänst, säger Kyra och förklarar vidare att hästen bär 70 procent av sin vikt på framdelen och bara 30 procent på bakdelen. Ju mer hästen kan samla sig på bakdelen desto lättare har den att lyfta upp framdelen och då får också frambenen mer plats att komma upp.

Tom lägger öronen lite utåt och lyssnar även han på Kyra. Men när hon vill göra byten i serier med honom tar det en stund innan de förstår varandra helt och fullt. Som avslutning sitter Åsa upp och får lära sig hur hon med hjälp av ett spö kan få Tom att lyfta upp ett framben i taget och på så sätt träna hästens balans och förbereda för piaff och passage.

Åsa Bolinder och Tom i Järvdal

Anna-Karin Jonsson Berg och Rosenfels

 

Umeå Ryttarförenings verksamhetschef Anna-Karin Jonsson Berg fick rida övningar som skulle förbereda hennes valack Rosenfels (Rosenkavalier – Milan) för piruetter – galoppfattningar – halter – och  ryggningar när hästen inte är tillräckligt lyhörd – vändningar i galopp. Sedan den viktiga klappen på halsen som tack för att hästen försökt.

Gunilla Pettersson och Elliot
 

Som avslutning fick publiken njuta av svårklasshästen Elliot (Mago xx – Daedly Night Shade xx) med ägaren Gunilla Pettersson från Sundsvall i sadeln. Gunilla fick hjälp av Kyra med hästens passage. Läktarryttarna lyssnade andäktigt till Kyras handledning av Gunilla som då och då fick Elliott att komma några steg framåt i sitt passagearbete.

– De där goda ögonblicken ska vara som en drog som man är beroende av och ständigt strävar efter att återkomma till, menade Kyra.

 

Avslutningsvis berömde Kyra Umeå Ryttarförenings anläggning Hippologum och påpekade att hon fått se bättre hästar och ridning i Umeå än hon hade förväntat sig.

Föreningens ordförande Sven-Östen Johansson och en nöjd publik tackade Kyra för den härliga dagen.

Text Anette Olofsson Foto Anders K Jonsson 

Uppdaterad: 15 APR 2008 15:39 Skribent: Anette Olofsson

Följ oss på instagram-logo eller fb-f-logo__blue_29

 

POSTADRESS:
Umeå RF - Ridsport
Forslunda 9
90591 Umeå

KONTAKT:
Tel: 090-126300
E-post: This is a mailto link

Umeå Ryttarförening
C/o Argos Revision
Storgatan 28 C
903 21 Umeå

PDF-faktura via e-post

Öppettider:
Mån-Fre 05.30-22.30
Fre-Sön 05.30-22.00

Partnersamarbeten

Tack till alla som på något sätt stöttar oss!

 

logo_OK_vasterbotten_original.jpg

autoparts.jpg

sca

 

nailzone2  

 

umesläp

 

 

 

Deloitte

Postadress:
Umeå RF - Ridsport
Forslunda 9
90591 Umeå

Kontakt:
Tel: 090126300
E-post: camilla.granberg@hip...

Se all info

Swish_300x300_budskap3