Hoppa till sidans innehåll

Clinic med Lussan


Lussan och Isidor

Två av dressyrsveriges största, dressyrryttaren Louise "Lussan" Nathorst och hennes tränare och man Lars Andersson, besökte under helgen 8-9 oktober Umeå Ryttarförening och Hippologum. Under söndag eftermiddag höll Lussan och Lars en clinic i ridhuset där de med hjälp av lokala ekipage visade hästar i olika ålder och olika utbildningsståndpunkt. Lussan visade också upp sin eleganta hingst Isidor för de drygt 200 besökarna.
Först ut var Åsa Bolinder på magnifika Tom i Järvdal, ett ekipage som går medelsvåra klasser, och URF:s Camillla Granberg på ridskolehästen Donna. Här ville Lussan och Lars visa på två hästar med helt olika kapacitet. De påpekade att olika hästar är bra för olika ändamål och att det är viktigt att fundera över det när man väljer häst.

Tom i Järvdal och Åsa Bolinder

Donna och Camilla Granberg

Efter det var det dags för fyraåringarna. Hoppryttaren Anna Jonsson Grundström visade upp stiliga hingsten Lucky Boy och Pia Forsberg red stoet Electra SW, som blev bästa föl vid fölchampionatet i Umeå 2001. Här fick publiken se och höra vad man kan begära av en fyraårig häst och hur man bör arbeta med den.

Lucky Boy och Anna Grundström

 

Electra SW och Pia Forsberg

 

Två av URF:s instruktörer kom sedan in med egna femåringar. Det var Kerstin Martinsson på Calypso H och Camilla Granberg på Quite Crazy. Här poängterade Lars och Lussan hur viktigt det är att tävlingshästen lär sig lyssna mer på ryttaren än på publiken, vilket båda hästarna var goda exempel på.

 

Calypso H och Kerstin Martinsson

 

Quite Crazy och Camilla Granberg


Därefter var det dags för två framgångsrika ponnyekipage. Josefin Backlund på Ollies Solo Flight och Emma Berg på Stockmossens Stefano. Båda ryttarna fick beröm av Lussan och Lars för att de hade en god sits och för att de red väl. Här talade Lussan om vikten av att redan som ung få hjälp till en bra sits. Ekipagen visade moment och rörelser ur FEI-programmen för ponnyer.

 

Ollies Solo Flight och Josefin Backlund

Stockmossens Stefano och Emma Berg


Efter ponnyerna visade två lokala ekipage rörelser på medelsvår nivå. Anna-Karin Jonsson Berg red sin sexåriga Rosenfels och Åsa Bolinder kom tillbaka med sin Tom i Järvdal Publiken fick se galoppombyten, halvpiruetter och skolor på två välridna hästar.

 

Rosenfels och Anna-Karin Jonsson Berg


Efter paus var det så dags för eftermiddagens höjdpunkt när Louise Nathorst red in på sin hingst Isidor. Den lilla hästen tog andan ur publiken med sin uttrycksfulla trav. Det var ett nöje att se det mjuka samspelet mellan ryttare och häst. Isidor är bara 1,64 i manken men den gör ett större intryck på banan tack vare sin resning och sina goda gångarter. Lussan och Lars har stora förhoppningar på Isidor som ska starta i Grand Prix under våren 2006. Inte minst slutorna var ljuvliga att se och galoppombytena var klockrena Publiken fick också se piruetter.

 

Isidor och Lussan


Isidor och Lussan

Lars och Lussan talade om den viktiga grundridningen och om att ge hästen omväxling i arbetet. En fin eftermiddag avslutades med frågestund där publiken fick tillfälle att få svar på sina dressyrfrågor av Lars och Lussan.

 

Lars Andersson och Louise "Lussan" Nathorst

Text och foto: Anette Olofsson
Uppdaterad: 15 APR 2008 15:36 Skribent: Anette Olofsson

Följ oss på instagram-logo eller fb-f-logo__blue_29

 

POSTADRESS:
Umeå RF - Ridsport
Forslunda 9
90591 Umeå

KONTAKT:
Tel: 090-126300
E-post: This is a mailto link

Umeå Ryttarförening
C/o Argos Revision
Storgatan 28 C
903 21 Umeå

PDF-faktura via e-post

Öppettider:
Mån-Fre 05.30-22.30
Fre-Sön 05.30-22.00

Partnersamarbeten

Tack till alla som på något sätt stöttar oss!

 

logo_OK_vasterbotten_original.jpg

autoparts.jpg

sca

 

nailzone2  

 

umesläp

 

 

 

Deloitte

Postadress:
Umeå RF - Ridsport
Forslunda 9
90591 Umeå

Kontakt:
Tel: 090126300
E-post: camilla.granberg@hip...

Se all info

Swish_300x300_budskap3