Öppettider i stallet: Mån-tor 06.00-23.00, fre 06.00-22.00, lör och sön 06.30-22.00. Vid sommar och jul kan tider ändras, se tillfälliga anslag.
Utrustning ridskolan
Ridhjälm - Alla ryttare och kuskar ska använda godkänd hjälm. För ridskoleelever finns hjälmar att låna. Observera vikten av att dessa är av rätt storlek och väl fastsatta.
Skor - Stövlar med klack eller låga skor och shortchaps bör användas av alla och skall användas vid ridlektioner. Låga skor där kanten upptill inte täcks av shortchaps eller annan damask ökar risken att fastna med foten i stigbygeln vid fall. Ett fåtal shortchaps finns att låna för ridskolans elever.
Handskar - Rekommenderas vid ridning och annan hästhantering. Linda aldrig tygel, longerlina eller grimskaft rund handen då detta kan leda till svåra hand- eller fingerskador om hästen försöker slita sig.
Skyddsväst - Skyddsväst kan användas oavsett om man är lektions- eller tävlingsryttare. Västen skall vara CE – märkt och ha beteckningen EN 13158 för att vara godkänd vid tävling (gäller för juniorer i hoppning, till och med det år du fyller 18). Det är viktigt med bra passform.
Stallet och hästhantering
Hästar får inte lämnas lösa i stallet. Även den snällaste häst kan bli skrämd.
Sadelhängare ska vara nedfällda när de inte används.
Stallgången får inte blockeras av kärror, grepar m m
Hästar som besöker anläggningen, ska tas in i anläggningen och göras i ordning för ridning i tävlingsstallet och skall ledas på utsidan av stallet och in genom dörren vid stora ridhuset. Hästarna får ej ledas genom ridskolestallet och får inte tas in eller göras i ordning i medlemsstallet. Dusch- och hovslagarspiltor får användas för det ändamål de är avsedda för.
Vid longering (utom- eller inomhus) ska träns eller kapson användas.
När man leder häst utomhus skall träns användas (gäller ej från och till hage).
Brand:
Byggnaderna har automatiskt brandlarm kopplat till SOS. Runt hela anläggningen finns det branddörrar som går igen vid larm, dessutom blinkar det i stallarna röda lampor i taken och på plan 2 och 3 ljuder en signal för att uppmärksamma att brandlarmet aktiverats.
• Var brinner det?
• Rädda direkt hotade personer och hästar/ponnyer. Se till att människor och djur som finns i närheten av branden kommer till en säker plats. Använd nödutgångarna, de har tydlig märkning.
• Larma SOS på telefon 112. Har inte larmet aktiverats, tveka inte att ringa! Om inte ordinarie personal finns på plats, ring 112 även om larmet aktiverats då de gärna vill ha mer information om förloppet.
• Fortsätt med evakuering.
Ridskolans hästar och ponnyer släpps i stohagen. Medlemsuppstallade hästar släpps ut i ponnyhagen.
• Släck den lilla branden.
• Stäng inne den stora branden.
• Möt brandförsvaret
Kvällstid och helger när inte ordinarie personal är här är det av stor betydelse att någon möter utryckningsfordonen vid infarten från hissjövägen så att rätt åtgärder kan sättas in så fort som möjligt.
Brandslangar finns:
• I alla utrymmen i särskilda skåp med tydlig märkning.
Brandsläckare finns:
• på kontoret
• i uppehållsrummet
• i mellangången mellan stora och lilla ridhuset
• i verkstaden
• i traktorgaraget
• i snickeriet
Filtar för kvävning av mindre brandhärder finns:
• i mellangången mellan stora och lilla ridhuset. Det går också bra att använda hästtäcken.
Uppsamlingsplats vid brand:
Grillstugan vid stora hoppbanan
Incidentrapportering
Det är mycket viktigt att alla olyckor och olyckstillbud rapporteras för att säkerheten långsiktigt kan förbättras. Det kan handla om att vissa ridskolehästar är inblandade i många tillbud och bör bytas ut eller att något i stallet bör ändras. Det behöver inte inträffa en olycka för att det ska rapporteras. Läs mer under fliken "om olyckan är framme"
Anmäl olyckor och olyckstillbud så att säkerheten långsiktigt kan förbättras. Under lektion görs anmälan av instruktören. I andra sammanhang är var och en som råkar ut för eller ser ett olyckstillbud ansvarig att anmäla detta.