top of page
hippologum.jpg

Umeå Ryttarförening

Umeå Ryttarförening är belägen på anläggningen Hippologum 5 km utanför Umeå. Föreningen har ca 750 medlemmar och verksamheten består bl.a. av ridskola från nybörjare till avancerade hopp och dressyrgrupper, anpassad ridning och voltige. Därutöver samarbetar föreningen med Forslundagymnasiet som har sin ridundervisning hos URF. Föreningen har även en aktiv tävlingssektion inom hoppning, dressyr och körning som är en av Sveriges flitigaste tävlingsarrangörer både för ponny och häst.

Vår historia

Umeå Ryttarförenings historia går tillbaka till 1925, då Umeå Fältrittarklubb bildades på iniativ av K4:s officerskår med överste von der Lancken i spetsen. Efter beslutet om K4:s avhästning 1963 ombildades föreningen till Umeå Ridsportförening, och 1967 bildades Umeå Ryttarförening, URF. I dag har föreningen ca 750 medlemmar, vilket innebär att vi hör till de större föreningarna i Sverige. Vi arbetar nu hårt för att även göra den till en av Sveriges absolut bästa.

 

Ett led i detta arbete är den nya Hästsportanläggningen som ligger en bit utanför Umeå centrum, och som förhoppningsvis kommer att innebära ett lyft för alla föreningens verksamhetsgrenar. URF har fått en modern anläggning med underbar ridterräng runt knuten, vilket innebär klara förbättringar av såväl hästarna som ryttarnas miljö.

 

Umeå Ryttarförening huserade tidigare i den anrika anläggningen gamla K4 som hade sitt säte mitt i Umeå. Anläggningen byggdes ursprungligen i början av 1900-talet, och härbärgerade fram till kavalleriets avhästning omkring 400 kavallerihästar.

 

På gamla K4-anläggningen arbetade stadigvarande tolv personer och dessutom ytterligare praktikanter och projektanställda. Anläggningen bestod av två ridhus och tre utomhusbanor, varav en dressyr och en hoppbana.

 

Varför har man flyttat från Gamla K4?

Lokalerna på K4 var underbara, men tyvärr ganska nedslitna. De var dessutom föråldrade ur brandsäkerhetssynpunkt. Området som för 60 år sedan låg i stadens utkant ligger nu i centrum.

 

Ridområdet blev kringbyggt, ridvägarna var i praktiken obefintliga för ovana ryttare. Miljön för hästar och personal var långt ifrån idealistisk. Antalet hagar var för litet, vilket gjorde att hästarna inte fick den utevistelse de behöver. Boxarna och spiltorna var för små efter dagens krav, vilket gjorde att verksamheten fick drivas på dispens. Ridhuset var för litet för inomhustävlingar med dagens krav. Fälttävlan som vinner popularitet i landet i övrigt kunde inte genomföras alls på K4. Samarbetet med Forslundagymnasiet (då Naturbruksgymnasiet) försvårades av det stora avståndet mellan K4 och Forslunda.

 

Det viktigaste skälet att flytta var dock att det inte är möjligt att utveckla verksamheten på den nuvarande platsen. Skall Umeå Ryttarförening leva upp till målet att bli Norrlands Hästsportcentrum, med stora välarrangerade tävlingar, med utbildningar på alla nivåer, med närhet till natur och med god miljö för hästar och människor måste detta ske i nya lokaler med ridvägarna inpå knutarna.

 

Några kända profiler inom URF

 

Folke Frölén OS-legend

Folke Frölén var en OS-legend som gick bort sommaren 2002. Han tog OS-guld i fälttävlan (lag) 1952 i Helsingfors med hästen Fair. Arméfälttävlan i Kristianstad 1955 med hästen Marimba. Svensk mästare i fälttävlan 1955 i Skövde med hästen Fyr. 1952 svensk ridsports hederstecken (stora grabbarnas märke). 1955 champion i fälttävlan.

Gehnäll Persson

Gehnäll Persson var den store dressyrmästaren med OS-lagguld 1952 och 1956. Svensk mästare i dressyr 7 gånger och champion 8 gånger. Han fick 1951 svensk ridsports hederstecken. Dessutom vann han många dressyrtävlingar i svår klass både i Sverige och Tyskland.

Jan Jönsson

Jan Jönsson vann brons i fälttävlan vid OS i München med hästen Sarajevo. Han har också tagit fem SM-Guld. Jan arbetade tidigare vid URF.

Klubbinfo

Medlemsavgifter:

Familj 980:-

Senior 440:-

Junior 330:-

Vill du bli medlem?

 

Registrerad dig i Hippocrates

Kontaktpersoner:

Uppstallning - Eva Ranered

Ridskolan - Frida Broman

Faktura frågor - Info@hippologum.se

Verksamhetschef - Camilla Granberg

 

Öppettider kontoret:

Måndag - Fredag 08.00-15.00

 

Öppettider stallet:

Måndag - Torsdag 06.00-22.30

Fredag - Söndag 06.00-22.00

 

Fakturaadress:

Umeå Ryttarförening
C/o Argos Revision
Storgatan 28 C
903 21 Umeå

PDF-faktura via e-post

Vi tar swish, nummret är 123 232 7286

Umeå RF 

Bildad: 1967-01-01

Föreningsnummer: 19051-48

Postadress: Forslunda 9, 905 91 Umeå

Telefon: 090126300

E-post: camilla.granberg@hip...

Hemsida: https://www.hippologum.se

Bankgiro: 205-1084

Organisationsnummer: 894000-5757

_MG_6155.jpg
Klubbinfo
bottom of page